Postcoderoos

Hoe werkt het?

Een postcoderoosproject draait om een duurzame energie-installatie, die eigendom is van een coöperatie. De overheid ondersteunt deze initiatieven met de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Deze subsidie wordt toegekend wanneer voldoende mensen deelnemen aan het project die in hetzelfde postcodegebied wonen als het zonnepark, of in aangrenzende postcodegebieden. Dit verklaart de term “postcoderoos”. Wij hebben voor ons project 71 deelnemers nodig uit het postcoderoosgebied. Deelnemers van buiten dit gebied zijn ook van harte welkom maar tellen niet mee voor de subsidie.

De postcoderoos voor ons project ziet er als volgt uit:

Wie kunnen meedoen?

Iedereen die beschikt over een kleinverbruiksaansluiting op het elektriciteitsnet kan deelnemen aan het project. Per adres is één deelnemer toegestaan.

We vragen deelnemers om bij te dragen aan de financiering, met een minimum inleg van 10 euro. Mocht het totaal van de bijdragen niet genoeg zijn om het park te bouwen, dan gaan we op zoek naar externe financiering.

Deelnemers worden ook automatisch lid van de De Groene Wieken en hebben dus ook rechten en plichten:

  • Zij betalen een jaarlijkse contributie (momenteel €12,10)
  • Zij hebben stemrecht in de Algemene Ledenvergadering
  • Zij hebben recht op een gratis Warmtescan (voor niet-leden €30)

Wat zijn de voordelen?

Zodra het project stroom begint op te wekken, ontvangen we de kale stroomprijs en een bedrag per kilowattuur (kWh) van de SCE-subsidie. Met deze inkomsten dekken we eerst de kosten van externe financiering, belastingen, administratie, verzekeringen, installatie-onderhoud, en dergelijke.

Vervolgens ontvangen deelnemers jaarlijks een uitkering. De hoogte van de uitkering wordt voor elke deelnemer bepaald bij de start van de productie, op basis van de geschatte opbrengst en het ingelegde bedrag. De uitkering stopt wanneer de SCE-subsidie afloopt, na een periode van 15 jaar. Wat overblijft komt ten goede aan de coöperatie. We verwachten een positief saldo, waar we als coöperatie een geschikte bestemming voor gaan zoeken.

Kan ik meedoen?

Absoluut! Als je interesse hebt, kun je je gegevens achterlaten via de aanmeldpagina.

Volgende pagina